Copyright 2024 - Custom text here

Kerja-kerja awal ubahsuai naik taraf (USNT) Sekolah Menengah Teknik Sejingkat (SMTS) dan pembinaan blok baru untuk pengoperasian Kolej Matrikulasi Sarawak (KMSw) telah bermula pada bulan Oktober 2012. KMSw telah memulakan  operasi  pada bulan Mei 2013 iaitu sesi pengajian akademik 2013/2014. Kampus sementara KMSw berkongsi premis dan kemudahan dengan SMTS sehingga kampus tetap KMSw disiapkan.

Lokasi kampus sementara KMSw ialah 12 km dari PPD dan 30 km dari Bandaraya Kuching Sarawak serta terletak di kawasan perindusterian Sejingkat. Kedudukannya berhampiran dengan beberapa institusi pendidikan seperti IPG, Politeknik, Universiti Malaysia Sarawak dan Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak dijangka dapat meningkatkan lagi hubungan jalinan kerjasama smart partnership dalam kalangan institusi pendidikan setempat. Kolej ini merupakan kolej matrikulasi ke 14 di seluruh Malaysia di bawah kelolaan Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pendidikan Malaysia. KMSw pada awalnya dijangka boleh menempatkan 200 orang pelajar secara full board di dua blok kediaman yang lengkap dengan pelbagai kemudahan termasuk bilik penginapan pelajar, bilik bacaan dan bilik rekreasi. Di blok kediaman pelajar, terdapat kafeteria yang memberi perkhidmatan penyediaan makanan kepada pelajar. Dalam melaksanakan proses pengajaran di peringkat awal, terdapat tiga buah Bilik Kuliah yang dilengkapi dengan peralatan ict dan boleh memuatkan 90 orang pelajar, enam buah bilik tutoran, tiga buah makmal sains, sebuah makmal komputer serta pusat sumber untuk pelajar membuat rujukan. KMSw akan sentiasa komited bagi memastikan perkhidmatan yang ditawarkan terus dipertingkatkan demi menjamin kecemerlangan pelajarnya."Menjulang Kecemerlangan"

f t g m

Hubungi Kami :

Kolej Matrikulasi Sarawak
Kementerian Pendidikan Malaysia
Lot 216, Fasa ll, Taman Perindustrian Sejingkat
Lorong Demak Indah 5A1
93050 Kuching, Sarawak

TELEFON
082 - 439 100

FAX
082 - 433 108