Copyright 2024 - Custom text here

PENGENALAN

Unit Hal Ehwal Pelajar Kolej Matrikulasi Sarawak adalah unit yang berada di bawah Jabatan Pengurusan Pelajar. Unit ini bertindak sebagai perantara bagi pihak HEP Bahagian Matrikulasii Kementerian Pelajaran Malaysia, Kolej Matrikulasi Sarawak dan pelajar KMSw. Unit ini diberi kepercayaan mengurus, mentadbir, mewacana dan memimpin pelajar KMSw agar menjadi insan yang cemerlang dan seimbang dari segi intelek, rohani , emosi dan jasmani.

MISI

Memantapkan jatidiri dan ketrampilan para pelajar KMSw agar mempunyai keseimbangan antara kecemerlangan akedamik dan kecantikan akal budi dan akhlak.

VISI

Penjana utama ke arah pembentukan modal insan cemerlang di peringkat Kolej Matrikulasi sekaligus berbakti kepada agama, bangsa dan negara khususnya dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) berdasarkan Indeks Petunjuk Prestasi (KPI) mengikut acuan sendiri.

 

Unit Hal Ehwal Pelajar mempunyai komitmen untuk:

1.Memastikan proses pendaftaran pelajar secara sistematik, cekap dan telus mengikut dasar yang telahditetapkan oleh Bahagian Matrikulasi.

2.Membina jati diri pelajar selaras dengan matlamat dan Falsafah Pendidikan Kebangsaan agar menjadipelapis profesional bumiputera dan pemimpin masa depan.

3.Memastikan setiap pelajar dapat menjalani kehidupan yang selesa dan harmonis dalam proses mencapaikecemerlangan akademik.

4.Menjadi sumber rujukan pelaksanaan aktiviti kebajikan dan tindakan supaya wujud satu kaedah pengurusanyang sistematik.

5.Menjadikan Unit Hal Ehwal Pelajar sentiasa prihatin terhadap kebajikan dan kesejahteraan semua pelajar.

6.Memastikan semua pelajar mendapat khidmat bantu yang sepenuhnya daripada personel yang berkaitandengan kebajikan pelajar.

7.Melahirkan pelajar cemerlang secara bersepadu daripada segi intelek, jasmani, rohani dan emosi.

 

f t g m

Hubungi Kami :

Kolej Matrikulasi Sarawak
Kementerian Pendidikan Malaysia
Lot 216, Fasa ll, Taman Perindustrian Sejingkat
Lorong Demak Indah 5A1
93050 Kuching, Sarawak
 
TELEFON
082 - 439 100
 
FAX
082 - 433 108
 
EMAIL

GPS
LATITUDE : 1.600
LONGITUDE : 110.429

Media Sosial

KMSW.tv
matriks.sarawak
 

Penafian

Kerajaan Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman web ini.Hakcipta Terpelihara © 2018. Kolej Matrikulasi Sarawak Kementerian Pendidikan Malaysia

CoalaWeb Traffic

Today2
This week88
This month741
Total93276

Visitor Info

  • IP: 44.222.218.145
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:

2
Online

Thursday, 29 February 2024